Ce blog évolue. Des aventures de Yuka, il se fera bientôt l’écho des pérégrinations de Yuka et de Ki

Ce blog évolue. Des aventures de Yuka, il se fera bientôt l’écho des pérégrinations de Yuka et de Ki
Savez-vous pourquoi il ne faut jamais distraire un chien-guide au travail ? Nous allons bientôt vous expliquer pourquoi…et ajouter une photo-description. Illustration faite par Chloé Roten, étudiante au Ceruleum, à Lausanne. Son Instagram : @chloe.illustree

📬 Pour nous écrire

vendredi 30 décembre 2022

Όταν ένας ελβετικός σκύλος-οδηγός πηγαίνει διακοπές στη θάλασσα στην Κρήτη

Αγαπητές μου αδελφές, αγαπητοί μου αδελφοί,

Έχουν περάσει μερικοί μήνες από την τελευταία φορά που σας έγραψα. Το γεγονός ότι δεν έχω μοιραστεί τίποτα από το καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι είμαι ανενεργή! 

Δεν είμαι κοντά στο να είμαι αδρανής. Αρκετά άρθρα βρίσκονται σε αδράνεια και ετοιμάζω μια αλλαγή σε αυτό το ιστολόγιο κατά το 1ο τρίμηνο του 2023. Αλλά δεν θα πω περισσότερα, κάντε υπομονή 😄 

Την περασμένη άνοιξη, η Διονυσία η Φιλέλληνας είπε στον Ντέιβιντ ότι της λείπει η Ελλάδα «Κι αν επιστρέφαμε στα Μάταλα, στα νότια της Κρήτης;». 

Οι άνθρωποί μου πήγαν εκεί το 2011. Στις μακρινές αναμνήσεις της, σκέφτηκε ότι η μικρή παραλία στην οποία πήγαιναν εκείνη την εποχή θα ήταν ιδανική για να κάνω μια βουτιά μαζί της.


Πηδάω στο Λιβυκό Πέλαγος για να φτάσω στην Διονυσία. Στα δεξιά βλέπουμε τις διάσημες σπηλιές των Ματάλων.Έλεγξε για να δει αν το ξενοδοχείο στο οποίο είχαν πάει ήταν ακόμα ανοιχτό. Ήταν.

Πρέπει να πω ότι τα τελευταία 3 καλοκαίρια ταξιδεύαμε μόνο στην Ελβετία. Για κολύμπι, έπρεπε να αρκεστώ στο Perle du Lac, στις όχθες της λίμνης της Γενεύης. Τις περισσότερες φορές έβαζα τις πατούσες μου στο νερό και έβγαινα έξω, σχεδόν χωρίς να κολυμπήσω. Αναρωτήθηκε αν, δίπλα στη θάλασσα, θα ήμουν πιο πρόθυμη να κολυμπήσω και να επαναλάβω το τελετουργικό μου να την ακολουθήσω στο νερό, να περπατήσω γύρω της και να επιστρέψω στην άμμο. 

Το μόνο που έμενε ήταν να διαλέξω ημερομηνίες που δεν θα έκανε πολλή ζέστη, ώστε να μπορώ να απολαύσω την παραλία χωρίς να κάψω τις πατούσες μου. Έτσι φύγαμε από τις 7 έως τις 14 Σεπτεμβρίου. 

Πετάξαμε από τη Γενεύη στο Ηράκλειο με την easyJet.

Στην καμπίνα, βρίσκομαι στα πόδια της Διονυσία. Έχει περάσει τον κόκκινο ιμάντα που συνήθως χρησιμοποιείται για να είσαι σταθερός μέσα από τη λαβή του γιλέκου μου, το οποίο έχει τις λέξεις "σκύλος οδηγός" [skylos ozygos] = σκύλος οδηγός στη θέση της γαλλικής επιγραφής για την περίσταση.

Στα Μάταλα έκανε ακόμα αρκετή ζέστη, είχαμε περίπου 30° το απόγευμα, μερικές φορές λίγο περισσότερο. Έτσι, κολυμπούσαμε το πρωί και επιστρέφαμε στο κοντινό ξενοδοχείο νωρίς το απόγευμα, αμέσως μετά το δείπνο σε μια παραλιακή ταβέρνα. 

Στο Hotel Nikos είχαμε ένα μπαλκόνι που άνοιγε σε μια μεγάλη βεράντα προστατευμένη από πλούσια βλάστηση. Αυτό μας κράτησε δροσερούς και δεν είχαμε επίγνωση της θερμοκρασίας έξω από το ξενοδοχείο. 

Η θέα από το μπαλκόνι μας κάτω από την καταπράσινη βεράντα του ξενοδοχείου Nikos


Όσον αφορά την παραλία, ήταν πραγματικά υπέροχη για μένα. Το στοίχημα της Διονυσίας ήταν σωστό κολυμπούσα πολύ περισσότερο στη θάλασσα απ' ό,τι στη λίμνη.


Ήταν δύσκολο για την Διονυσία να επιλέξει ενα βίντεο από αυτά που γύρισε ο Ντέιβιντ. Όπως συμβαίνει συχνά, αφού έκανα την κίνησή μου, πήγα προς τα πίσω και στη συνέχεια επέστρεψα στην Διονυσία. Πήγαινα μπρος-πίσω χωρίς να ενοχλώ τον κόσμο. Ούτε ένα άτομο δεν παραπονέθηκε για την παρουσία μου στην παραλία και στο νερό. Οι Έλληνες είναι κουλ!

Στην είσοδο της παραλίας υπήρχε μια μεγάλη πινακίδα στα ελληνικά και στα αγγλικά με τη φωτογραφία ενός μαύρου πάγκ που φορούσε γυαλιά ηλίου και έβγαζε τη γλώσσα του έξω.


«Επτρέπεται η κυκλοφορία δεσποζόμενων σκύλων στην παραλία εφόσον:


1) Συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους ο οποίος οφείλει να τα διατηρεί κοντά του με το λουρί τους. 


2) Να είναι εμβολιασμένα και να φέρουν ηλεκτρονική σήμανση (=το ηλεκτρονικό τσιπ).


3) Ο ιδιοκτήτης να απομακρύνει άμεσα τα περιττώματα του σκύλου σε περίπτωση που αυτός αφοδεύει στην παραλία. 


Δεν επιτρέπεται η κολύμβηση του δεσποζόμενου σλύλου σε περίπτωση που υπάρχουν λουόμενοι που ενοχλούνται.


Το βιβλιάριο του ζώου πρέπει να είναι στην διάθεση των Ελεγκτικών Αρχών σε περίπτωση που ζητηθεί. 

Ν.4039 2012 αρ. 5 παρ. 1,2,3.
Εγκύκλιος Μ.Φ. 2119.4 3 06 16».Είναι κανονικό! 

Κάθε φορά που πήγαινε διακοπές στην Ελλάδα, η Διονυσία μου εξασκούσε τα ελληνικά της και προσπαθούσε να τα βελτιώσει. Έφτασε πολύ διστακτικά, καθώς είχε άφθονο χρόνο για να ξεχάσει το λεξιλόγιο που είχε μάθει κατά τη διάρκεια της παραμονής της, επειδή δεν μπορούσε να εξασκήσει τη γλώσσα πίσω στη Γενεύη.

Αυτή τη φορά, το περίμενε. Γράφτηκε στο Preply. Το Preply είναι μια πλατφόρμα που σας επιτρέπει να μελετάτε πολλές γλώσσες με φυσικούς ομιλητές. Κάθε δάσκαλος ανεβάζει ένα βίντεο και μοιράζεται πληροφορίες για το ιστορικό του. Αναφέρουν τις τιμές τους και αναρτούν την ατζέντα τους στο διαδίκτυο, όπου είναι δυνατόν να καθορίσετε τη διάρκεια και τη συχνότητα των μαθημάτων. Η εφαρμογή σας επιτρέπει να είστε μόνοι σας σε μια εικονική τάξη. Για όσους ενδιαφέρονται, μπορείτε να πάρετε 70% έκπτωση σε ένα δοκιμαστικό μάθημα, αν ο σύνδεσμος που έβαλα λειτουργεί.

Ανάμεσα στους πολλούς δασκάλους, η Διονυσία επέλεξε τη Μαρία (η οποία βοήθησε την Διονυσία να μεταφράσει αυτό το άρθρο), μια νεαρή δασκάλα που σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδάσκει επίσης αρχαία ελληνικά. Έχει προγραμματίσει 2-3 μαθήματα 45 λεπτών την εβδομάδα, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο  του 2022.

Καθώς είναι μόνη της με τη Μαρία στο διαδίκτυο, η Μαρία μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες της Διονυσία. Για παράδειγμα, έγραψαν ηλεκτρονικά μηνύματα στο ξενοδοχείο. Στην επόμενη τάξη η Διονυσία διάβασε την απάντηση δυνατά και τη μετέφρασαν μαζί. Έγραψαν σε έναν ντόπιο κτηνίατρο για να μάθουν αν υπήρχε κίνδυνος να με τσιμπήσει τσούχτρα, και αν ναι, τι να μου δώσουν. Ένας κτηνίατρος που εργάζεται στην περιοχή είναι εξοικειωμένος με τις μέδουσες και έχει χρειαστεί να θεραπεύσει συναδέλφους σκύλους

Ως αποτέλεσμα του τρίμηνου μαθήματος, η Διονυσία ήταν πολύ πιο άνετη στο να μιλάει με τους ντόπιους απ' ό,τι τις άλλες φορές. Πιο άνετη για να γίνει κατανοητή : όχι πάντα. 😜

Χρησιμοποιούσε την εφαρμογή DeepL όταν της έλειπε κάποια λέξη. Έτσι μια μέρα, στην ταβέρνα του Ζορμπά... έκανε τον νεαρό που τους σερβίριζε να κλάψει από τα γέλια. Σας υπόσχομαι ότι δυσκολεύτηκε να σοβαρευτεί ξανά. Ήθελε να παραγγείλει το πρωινό της: μια ομελέτα. Της αρέσουν οι ομελέτες της, ζουμερές (όχι πολύ ψημένες). Μόνο που δεν μπορούσε να το πει. Έκανε μία αναζήτηση στην εφαρμογή της και στη συνέχεια παρήγγειλε με χαρακτηριστική σοβαρότητα: "μια ομελέτα ατημέλητα" λίγο πριν ο τύπος εκραγεί από τα γέλια. Δεν μπορούσε να της εξηγήσει τι είχε πει που ήταν τόσο αστείο. Ζήτησε από τους Έλληνες φίλους της με τους οποίους είναι σε επαφή στο Facebook να της το εξηγήσουν. Έτσι, ο άνθρωπος μου ζήτησε... μια ομελέτα! Λοιπόν, γέλασε πάρα πολύ με αυτό! Θα ξέρει για την επόμενη φορά, να χρησιμοποιήσει το επίθετο ζουμερή ή όχι πολύ ψημένη. 

Ο Ντέιβιντ χαμογελάει στην ταβέρνα του Ζορμπά

Σας αφήνω με τον ήχο των κυμάτων στην παραλία και μια εικόνα των Ματάλων τη νύχτα.

Τα Μάταλα τη νύχτα από το παράθυρο του εστιατορίου μαςYuka &  Διονυσία (=Talaria) 💞 Merci de votre visite. N'hésitez pas à liker, à partager, à commenter. Votre avis m'intéresse ! À bientôt pour des prochaines aventures 🐾👣


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Sélection du message

📌